Gaya hidup berkualiti merupakan cermin kepada diet yang sihat. Sebab itulah anak yang bijak dan aktif lahir daripada keluarga yang mengutamakan pengambilan makanan seimbang, bersih dan berkhasiat.
Kali ini kami ingin berkongsi kepada anda rahsia cara penyediaan makanan yang sihat dan selamat ketika memasak yang dipetik daripada Institut Makanan Malaysia (FIM).
1. Basuh
Sayur perlu dibasuh terlebih dahulu sebelum dimasak, namun sebaik-baiknya elakkan daripada melakukannya selepas sayur dipotong kecil supaya kandungan vitamin larut air di dalamnya dapat dikekalkan.
2. Jangan Rendam Terlalu Lama
Merendam sayur di dalam air boleh membantu menyingkirkan kotoran yang ada padanya.
Namun, jangan direndam terlalu lama terutamanya jika sayur tersebut sudah dipotong-potong.
Ini kerana vitamin B kompleks dan vitamin C pada sayur akan mudah larut di dalam air rendaman.
3. Elakkan Haba
Pendedahan terhadap haba boleh menyebabkan sayur mudah layu sekaligus menjejaskan kandungan nutriennya.
Oleh itu, ia tidak sesuai dimasak di atas api untuk tempoh yang terlalu lama.
4. Jangan Potong Terlalu Kecil
Memotong sayur agar ia bersaiz kecil acap kali dilakukan oleh ibu dirumah. Namun, semakin kecil saiz potongan, bertambah mudah nutriennya menyusut.
5. Terlalu Banyak Minyak
Menggunakan banyak minyak ketika memasak makanan boleh memberikan impak yang tidak baik terhadap kesihatan.
Cuba kurangkan penggunaan minyak masak dalam masakan. Jika ingin menumis, sedikit minyak sudah memadai.
6. Rebus Terlalu Lama
Merebus merupakan antara teknik penyediaan makanan yang sihat berbanding menggunakan minyak.
Meskipun begitu, elakkan daripada merebusnya terlalu lama sehingga menyebabkan kandungan nutrien dalam sayur hilang.
7. Minum Sup
Apabila merebus terlalu lama, banyak nutrien pada sayur akan terbebas ke dalam air rebusan.
Jangan buang air (sup) tersebut, sebaliknya nikmatilah ia bersama dengan sayur yang telah direbus supaya pembaziran nutrien khususnya vitamin B kompleks dan vitamin C yang bersifat larut air dapat dielakkan.
8. Kukus
Merebus bukanlah satu-satunya kaedah memasak tanpa minyak. Makanan yang dikukus juga boleh menjadi menu sihat pilihan keluarga.
9. Panggang
Untuk mengekalkan zat sedia ada, disarankan supaya memanggang sumber-sumber makanan yang mengandungi protein seperti ayam, daging dan ikan berbanding menggorengnya.
10. Frozen Food
Mudah dan cepat, makanan beku (frozen food) acap kali menjadi pilihan. Walau bagaimanapun, pastikan ia tidak disejuk bekukan berulang-kali.
BACA INI JUGA: Rahsia 10 Jenis Makanan Anti-Kolesterol
-SENTIASAPANAS.COM
Kali ini kami ingin berkongsi kepada anda rahsia cara penyediaan makanan yang sihat dan selamat ketika memasak yang dipetik daripada Institut Makanan Malaysia (FIM).
1. Basuh
Sayur perlu dibasuh terlebih dahulu sebelum dimasak, namun sebaik-baiknya elakkan daripada melakukannya selepas sayur dipotong kecil supaya kandungan vitamin larut air di dalamnya dapat dikekalkan.
2. Jangan Rendam Terlalu Lama
Merendam sayur di dalam air boleh membantu menyingkirkan kotoran yang ada padanya.
Namun, jangan direndam terlalu lama terutamanya jika sayur tersebut sudah dipotong-potong.
Ini kerana vitamin B kompleks dan vitamin C pada sayur akan mudah larut di dalam air rendaman.
3. Elakkan Haba
Pendedahan terhadap haba boleh menyebabkan sayur mudah layu sekaligus menjejaskan kandungan nutriennya.
Oleh itu, ia tidak sesuai dimasak di atas api untuk tempoh yang terlalu lama.
4. Jangan Potong Terlalu Kecil
Memotong sayur agar ia bersaiz kecil acap kali dilakukan oleh ibu dirumah. Namun, semakin kecil saiz potongan, bertambah mudah nutriennya menyusut.
5. Terlalu Banyak Minyak
Menggunakan banyak minyak ketika memasak makanan boleh memberikan impak yang tidak baik terhadap kesihatan.
Cuba kurangkan penggunaan minyak masak dalam masakan. Jika ingin menumis, sedikit minyak sudah memadai.
6. Rebus Terlalu Lama
Merebus merupakan antara teknik penyediaan makanan yang sihat berbanding menggunakan minyak.
Meskipun begitu, elakkan daripada merebusnya terlalu lama sehingga menyebabkan kandungan nutrien dalam sayur hilang.
7. Minum Sup
Apabila merebus terlalu lama, banyak nutrien pada sayur akan terbebas ke dalam air rebusan.
Jangan buang air (sup) tersebut, sebaliknya nikmatilah ia bersama dengan sayur yang telah direbus supaya pembaziran nutrien khususnya vitamin B kompleks dan vitamin C yang bersifat larut air dapat dielakkan.
8. Kukus
Merebus bukanlah satu-satunya kaedah memasak tanpa minyak. Makanan yang dikukus juga boleh menjadi menu sihat pilihan keluarga.
9. Panggang
Untuk mengekalkan zat sedia ada, disarankan supaya memanggang sumber-sumber makanan yang mengandungi protein seperti ayam, daging dan ikan berbanding menggorengnya.
10. Frozen Food
Mudah dan cepat, makanan beku (frozen food) acap kali menjadi pilihan. Walau bagaimanapun, pastikan ia tidak disejuk bekukan berulang-kali.
BACA INI JUGA: Rahsia 10 Jenis Makanan Anti-Kolesterol
-SENTIASAPANAS.COM